انواع پورتالها
یک سازمان مجموعه متنوعی از کاربران دارد که از جمله آنها میتوان به مشتریان، شرکا، کارمندان اشاره کرد. همه این کاربران علاقه مندند از اطلاعات و خدمات آن سازمان استفاده کنند. کاملا آشکار است که هر کدام از آنها نیازهای خاص و اغلب متفاوتی دارد. برای پاسخگویی به این تنوع، انواع مختلف پورتال ایجاد شده و مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی بر حسب چگونگی پاسخگویی به نیازهای کاربران، پورتالها را میتوان در چهار گروه زیر دسته بندی کرد:
Business to Customer Portal) B2C)
این نوع از پورتال با سیستمهای CRM 1 مرتبط بوده و دسترسی مستقیم مصرف کننده را به مجموعه وسیعی از اطلاعات و خدمات فراهم میکند – برای مثال، اطلاعاتی مانند `راهنمای استفاده از محصولات` و `وضعیت سفارش مشتری ` در خریدهای خود و همچنین امکانات ارتباطی کاربر با بخش پشتیبانی مشتریان در این پورتالها پیش بینی میشود. مانند هر پورتال دیگری، یک پورتال B2C معمولاً در قد و قوارهای ارائه میشود که نیازهای مشتریان خود را پاسخ دهد.
Business to Business Portal) B2B)
نوع دیگر پورتال در زنجیره مدیریت منابع شکل مییابد2. در این نوع پورتال اطلاعات لازم برای تولید کنندگان،تهیه کنندگان، نمایندگیها و همچنین توزیع کنندگان، به گونهای مناسب و دسته بندی شده جمع آوری و در اختیار آنان قرار میگیرد. نمونه عمومی پورتال B2B - برای مثال، یک شریک تجاری را قادر میکند تا به بخشهایی از اطلاعات و امکانات مانند سفارش خرید و صدور فاکتور دسترسی داشته و از امکانات این بخشها استفاده کند. به هم پیوستن برنامههای کاربردی یکی از پیشنیازهای لازم برای یکپارچه سازی محیطهای تجاری در بستری واحد و ایجاد محیط مجازی لازم برای کسب و کار است. محیطی که در آن امکان تهیه کالا یا خدمات، صدور صورت حساب خرید و فروش، دسترسی به اطلاعات تولید و دیگر امکانات مرتبط با نیازها فراهم می اید.
Business to Employee Portal) B2E)
این پورتالها که اغلب با عنوان پورتالهای اینترانتی شناخته میشوند معمولاً به منظور تجمیع، انتشار و به اشتراک گذاری اطلاعات و خدمات به پرسنل یک سازمان ایجاد میشوند. B2Eها به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
• پورتالهای کارکنان که امکان دسترسی به محتویات به هم پیوستهای مانند اخبار شرکت، اطلاعات سختافزاری و نرمافزاری، موتور جستجو و منابع فنی و گزارشها را در اختیار می گذارد. اطلاعات این نوع پورتال معمولاً در دسترس همه کارکنان یک سازمان قرار میگیرد. این پورتال کارکنان و شاغلین یک سازمان را قادر میکند تا از طریق گپ و گروههای گفتگو با یکدیگر در تماس بوده و با یکدیگر همکاری کنند. عموما، این پورتالها امکاناتی نظیر ثبت نام در یک کلاس و یا یک اردو را نیز در اختیار کاربر خود قرار میدهند. به علاوه کاربران این پورتال معمولاً میتوانند اطلاعات شخصی خود مانند نام و کلمه عبور را تغییر دهند.
• Knowledge worker portal که با یک یا مجموعه اهداف مشخص مثلا فروش یک محصول ایجاد میگردد. این پورتالها مجموعهای از محتویات را به منظور پشتیبانی از فرآیند یا فرآیندهای مشخصی در اختیار می گذارند. برای مثال یک برنامه تکنسین خودکار ممکن است نیازمند منابعی از برنامههای کاربردی دیگر مثلا برنامههای تعمیر و نگهداری باشد تا بتواند اطلاعات لازم در زمینه تاریخچه بازبینی و تعمیر، زمان بندی تجهیز و یا قطعات و لوازم مورد نیاز برای تعمیر آن را کسب کند.
1389/08/18