اصلاح آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات شماره ۵۳۵۳۵/ت۶۲۴۷۷هـ مورخ 30/03/1403

 

هیئت وزیران در جلسه 20/03/1403 به پیشنهاد شماره ۲۳۴۴۶۷۵ مورخ 26/12/1402 وزارت صنعت، معدن و تجارت و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد:

آیین­نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات موضوع تصویب­نامه شماره ۱۳۹۵/ت۱۶هـ مورخ 06/02/1403 و اصلاحات بعدی آن، به شرح زیر اصلاح می­شود:

۱ـ در ماده (۱)، بعد از عبارت «ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز،» عبارت

«، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش ­بنیان رئیس  جمهور و» اضافه می­شود.

۲ـ در بند (۵) ماده (۱)، عبارت «و کمیسیون اقتصاد هیئت وزیران» حذف می­شود.

۳ـ تبصره (۱) ماده (۱) به شرح زیر اصلاح می­شود:

«تبصره۱ـ کمیته موضوع این ماده در وزارت صنعت، معدن و تجارت و به ریاست معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت    تشکیل می گردد.   نمایندگان دستگاه های دولتی عضو کمیته باید حداقل در سطح مدیرکل باشند. دبیرخانه  کمیته مذکور در وزارت صنعت، معدن و تجارت  خواهد بود. نظر کمیته به  مراجع ذی  ربط منعکس  خواهد  گردید.»

۴ـ صدر ماده (۵) به شرح زیر اصلاح می­شود:

«ماده۵ ـ با توجه به مفاد مواد (۱) و (۸) قانون مقررات صادرات و واردات که از این پس به اختصار «قانون» نامیده می­شود،   ورود قطعی کلیه کالاها به قلمرو گمرکی (سرزمین اصلی) و مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی اعم از  اینکه واردکننده از بخش دولتی یا غیردولتی باشد به استثنای موارد زیر موکول به ثبت سفارش یا ثبت آماری (حسب مورد مطابق ضوابط مربوط) قبل از تخلیه کالا در اماکن گمرکی یا مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی   و اخذ مجوز ورود از وزارت صنعت، معدن و تجارت قبل از تخلیه کالا در اماکن گمرکی با رعایت سایر شرایط مقرر  خواهد بود:»

۵ ـ تبصره (۱) ماده (۵) حذف و عنوان تبصره­های (۲) و (۳) به (۱) و (۲) اصلاح می­شود.

۶ ـ متون زیر به عنوان تبصره­های (۳)، (۴)، (۵) و (۶) به ماده (۵) الحاق می­شوند:

«تبصره۳ـ درخصوص کالاهایی که به صورت حمل یکسره، واردات قطعی می شوند، تاریخ ورود کالا به کشور به جای تاریخ تخلیه، ملاک عمل اجرای این ماده خواهد بود.

تبصره۴ـ واردات قطعی کالاهایی که تا سه ماه پس از لازم الاجراشدن این تصویب نامه، در اماکن گمرکی یا مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی تخلیه­شده و یا از طریق حمل یکسره وارد کشور می شوند، با ثبت سفارش پس از تخلیه کالا و یا پس از ورود به کشور (درخصوص حمل یکسره) نیز امکان پذیر است.

تبصره۵ ـ واردات قطعی کالاهای موضوع مواد (۷۹)، (۸۷) و (۱۰۲) آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی، با ثبت سفارش پس از تخلیه کالا و یا پس از ورود به کشور (درخصوص حمل یکسره) نیز با رعایت سایر قوانین و مقررات مربوط امکان پذیر است. 

تبصره۶ ـ کارگروهی به ریاست معاون اول رئیس ­جمهور و با عضویت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزرای صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، امور اقتصادی و دارایی و نفت، سقف منابع ارزی برای واردات کالا را به صورت فصلی تعیین و اعلام می نماید. این کارگروه متناسب با منابع ارزی مذکور، سقف های ثبت سفارش و ثبت آماری واردات کالا به کشور را نیز به تفکیک هریک از وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی به صورت فصلی تعیین می کند. سقف های مذکور در سامانه جامع تجارت اعمال و به صورت سامانه­ای (سیستمی) پایش (کنترل) می شود و امکان صدور ثبت سفارش و ثبت آماری مازاد وجود نخواهد داشت.»

۷ـ در ماده (۶)، عبارت «وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک حسب مورد موظفند از ثبت آماری و صدور مجوز ورود، و ثبت سفارش کالاهای وارداتی مشمول  استانداردها و ضوابط مذکور که نکات بالا در پیش­صورتحساب (فاکتور) و سایر اوراق ثبت سفارش آنها رعایت نشده باشد خودداری نمایند.» حذف می­شود.

۸ ـ در جزء (ب) ماده (۸)، عبارت «جدول ضمیمه مقررات صادرات و واردات یا دیگر» حذف می­شود.

۹ـ در جزء (۳ـ۲) بند (۳) ماده (۱۰) بعد از عبارت «سررسید شده»   عبارت «ایفا نشده» اضافه می­شود.»

۱۰ـ در تبصره (۴) ذیل بند (۳) ماده (۱۰)، عبارت «(۳ـ۱ـ۲)،» و عبارت «همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت می­تواند نداشتن سوءاثر ناشی از چک برگشتی یا عدم آن را در رتبه­بندی اخیر منظور نماید.» حذف می­شوند.

۱۱ـ بند (۶) ماده (۱۰) به شرح زیر اصلاح می­شود:

«۶ ـ در صورتی که بعد از صدور   یا تمدید   کارت برای وزارت صنعت، معدن و تجارت مشخص شود که دارنده کارت، فاقد یک یا چند شرط از شرایط دریافت   و یا تمدید  کارت می­ باشد یا بعد از صدوریا تمدید   ،   فاقد شرط یا شرایط مذکور گردیده است، وزارت مذکور می­ تواند رأساً نسبت به ابطال   یا تعلیق   کارت اقدام نموده و موضوع را به اطلاع اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران (اتاق ایران) یا  اتاق تعاون ایران حسب مورد برساند. در صورتی که این امر برای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران یا اتاق تعاون ایران مشخص گردد، باید موضوع را جهت ابطال   یا تعلیق   به  وزارت صنعت، معدن و تجارت منعکس نمایند.»

۱۲ـ در بند (۱۱) ماده (۱۰)، عبارت «افزایش سقف یادشده به صورت موردی با تأیید وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز می­باشد.» حذف می­شود.

۱۳ـ متن زیر به عنوان بند (۱۳) به ماده (۱۰) الحاق می­شود:

«۱۳ـ وزارت صنعت معدن و تجارت می تواند در ازای دریافت ضمانت نامه بانکی و یا

ضمانت­نامه صندوق های دارای مجوز از جمله صندوق  نوآوری و شکوفایی، صندوق ضمانت صادرات، صندوق غیردولتی پژوهش و فناوری، صندوق ضمانت سرمایه  گذاری صنایع کوچک، صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک، صنایع دریایی و بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی و صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی که براساس قانون یا اساسنامه مجاز به صدور ضمانت نامه هستند، متناسب با

مبلغ تعهد،   سقف مذکور در بندهای (۱۱) و (۱۲) ذیل این ماده را به همان نسبت افزایش دهد. ضمانت نامه مذکور در وجه دولت جمهوری اسلامی ایران صادر و در صورت عدم ایفای تعهدات به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت و اعلام دستگاه  ذی ربط و تأییدوزارت صنعت، معدن و تجارت در وجه دستگاه ذی­نفع با رعایت قوانین و مقررات مربوط واریز می شود. دستورالعمل اجرایی این موضوع شامل مواردی از جمله میزان ضمانت نامه، زمان سررسید، نحوه دریافت و شرایط وصول و ابطال ضمانت نامه توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تهیه و ابلاغ می گردد.»

۱۴ـ در صدر بند (۴) ماده (۱۱)، عبارت «(بدون تعهد نظام بانکی برای پرداخت وجه)»، به عبارت «موضوع ماده (۳۸) این آیین­نامه» اصلاح و تبصره بند مذکور حذف می­شود.

۱۵ـ تبصره­های (۱) و (۲) ماده (۲۱) حذف می­شوند.

۱۶ـ عنوان تبصره ماده (۲۴) به تبصره (۱) تغییر می­یابد و متون زیر به عنوان تبصره­های (۲) و (۳) به ماده یادشده الحاق می­شوند:

«تبصره۲ـ صادرات کالا از محل ورود موقت (موضوع ماده (۵۱) قانون امور گمرکی) صرفاً به میزان ارزش افزوده کالای صادراتی (شامل ارزش کالای داخلی مصرفی) نسبت به ماده اولیه وارداتی مشمول رفع تعهد ارزی خواهد بود. نسبت ارزش کالای صادراتی به صورت ضریبی از ارزش مواد اولیه وارداتی، توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین و به گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام می گردد و گمرک پس از محاسبات، میزان تعهد را به صورت سامانه­ای (سیستمی) به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ارسال می­نماید.

تبصره۳ـ ترخیص کالاها در رویه ورود موقت برای پردازش متناسب با ظرفیت تولید اسمی، نیازمند اخذ مجوز موردی از هیچ دستگاهی نیست و در محصولات کشاورزی و نهاده های دامی و تجهیزات و مواد غذایی مورد نیاز صنایع غذایی و تبدیلی، مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی، بهداشتی، دارویی و تجهیزات پزشکی که با سلامت و بهداشت عمومی دام، گیاه و انسان مرتبط است، گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است صرفاً رعایت ضوابط عمومی اعلامی دستگاه ذی ربط را بررسی کند.»

۱۷ـ ماده (۲۵) و تبصره­های آن حذف می­شوند.

۱۸ـ در ماده (۲۶)، عبارت «صادرات سایر فرآورده های حاصل از نفت و کلیه کالاهای دیگر از پیمان ارزی معاف خواهد بود.» حذف می­شود.

۱۹ـ در ماده (۲۷)، عبارت «پس از حذف مجوز ورود» و تبصره (۲) ماده مذکور حذف می­شوند و تبصره­های بعدی آن به ترتیب اصلاح می­شود.

۲۰ـ در ماده (۳۷)، عبارت «به هر میزان از لحاظ قیمت» حذف می­شود.

۲۱ـ عنوان تبصره ماده (۳۷) به تبصره (۱) تغییر می­یابد و متن زیر به عنوان تبصره (۲) به ماده یادشده الحاق می­شود:

«تبصره۲ـ هرشخص مطابق دستورالعمل مشترک وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یکبار در سال   می­تواند تا سقف (۲۴) مترمربع فرش دستباف ایرانی و تا سقف (۴۰) مترمربع گلیم دستباف، از کشور با رویه پستی خارج نماید و محدودیتی از نظر تعداد قطعات فرش و گلیم در سقف مساحت (متراژ) مذکور وجود نخواهد داشت.»

معاون اول رئیس جمهور ـ محمد مخبر